Paylaş |
|
Tweet |
Lif açısından oldukça zengin olan bal kabağının reçelini deneyelim istedik.
Bal kabağı reçeli, kireçli ve kireçsiz olarak yapılıyor. Biz sizinle kireçli kabak reçeli tarifini paylaşmak istedik. Arzu ederseniz kireç kullanmayarak yapabilirsiniz.
Reçellerde kullanılan kireç kabakları sertleştirmek için kullanılır ve reçelin dağılmasını engeller. Kayısı, erik, incir ve daha bir çok meyvenin ve sebzenin reçeli kireçte bekletilerek yapılabiliyor.
Malzemeler;
Yapılışı; Öncelikle kireç kaymağını hazırlayacağız. Sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyup üzerine suyu ekleyin. Akşamdan hazırlayınca suyu daha berrak oluyor.
Üzerini yarı açık bırakın.
Bal kabaklarını küçük küpler şeklinde doğrayın. Kirecin üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmadan alın ve kabakları içine atın. Kabakların suya tam batması için üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz. 12 saatten az bekletmeyin. Yoksa kabaklar istediğiniz sertlikte olmayabilir.
Süre sonunda kabakları kireç suyundan alın. 4-5 su yıkayın ve tekrar suya koyun. 1 saat kadar da bu suda bekletin. Bekleme esnasında bir tencereye su ve şekeri alıp 5-6 dakika kadar kaynatın ve ılımaya bırakın.
Kabakları sudan çıkarıp tekrar yıkayın ve ılıyan şerbetin içine atın.
Kaynamaya başlayınca altını kısın, ara sıra kabakları şerbete hafifçe bastırarak yavaşça karıştırın(kevgirle kabakların şerbeti her yere eşitçe alması için)
Yaklaşık 2-2.5 saat boyunca bu şekilde pişmesi gerekiyor. Bu süre sonunda kabaklar şeffaf bir hal alacak. Sonrasında ise şerbetin kıvamını alması için ocağın altını açın.
Normal reçel kıvamına gelmesine yakın limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatın.
Sıcakken cam bir kavanoza alın ve soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
Afiyet Olsun
Eskiden salçayı herkes evinde kendi yapardı ama artık günümüzde evinde salça