Paylaş |
|
Tweet |
Meyankökü ve anason benzeri tarhun aroması, Moğol istilasıyla beraber Avrupa’ya yayılmıştır. Ülkemizde en çok Bayburt ve civarında, Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa’da yetiştirilen tarhun, keskin ama hoş kokusu ve ince uzun yaprakları sayesinde birçok yeşillikten kolayca ayırt edilebilmektedir.
Tarhun, papatyagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Fransız ve Rus tarhunu oldukça popüler tarhun türleridir. Fransızlar tarafından “Otların Kralı” olarak adlandırılır.
Fransız mutfağında vazgeçilmeyen bir baharat olan tarhunun içerisinde; omega 3 ve 6, riboflavin, protein, A ve C vitamini, potasyum, demir, niasin, manganez, magnezyum, potasyum gibi birden fazla minerali barındırmaktadır.
Ülkemiz çapında yeşil altın, ejder otu ve dargun olarak da adlandırılır. Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan tarhunun, insan sağlığı açısından pek çok faydası bulunmaktadır.
Tarhun nerede yetişir?
Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişir. Boyu 120–150 cm.’dir. Yaprakları 2–8 cm. uzunluğunda, 2–10 mm genişliğindedir. Kökeni Sibirya’dır, buradan tüm Avrasya’ya yayılmıştır.
Türkiye’de Bayburt’un yedigözeler köyünde aroma bakımından zengin olarak yetişir. Yörede “dargun” olarak isimlenmiştir. Ayrıca ekonomik getirisinden dolayı “yeşil altın” olarak da anılmaktadır.
Tarhun nasıl kullanılır?
Baharat olarak Fransız yemeklerinde çok sık kullanılır. Anadolu’da da kesme çorbası, salata gibi yemeklere konur. Makarnalarda dolmalarda, Bayburt’un yöresel yemeği galacoşda ve böreklerde, Ayrıca Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya’da Tarhun isimli gazlı içeceğe tat vermesi için kullanılır.