Paylaş |
|
Tweet |
Evde yapılan ve cam kavanozlarda saklanan turşu, ölçülü tüketildiğinde sağlığımız için çok faydalı… Ancak hazır turşuları, yüksek miktarda soydum içerdiği için tansiyonu olanların, özellikle de şeker hastalığı bulunanların kesinlikle tüketmemesi gerekiyor.
Turşunun içeriğindeki probiyotikler ve sebzelerin vitamin ve minerallerle birleştiğinde, bağışıklık sistemini koruyup güçlendiriyor. Tek bir çeşit yapılan turşu yerine çeşitli sebze ve meyvelerden yapılan turşular, vücuda alınan antioksidan çeşitliliğini arttırarak, bağışıklık sistemini koruyup güçlendiriyor. Özellikle karnabahar ve sarımsakta bulunan antioksidan kapasitesi diğer sebzelere oranla daha yüksek… Ayrıca, yapılan turşuların içine sarımsak ve karnabahar eklemek kanser hücrelerinin gelişimini engelliyor.
Yeşil domateslerden hazırlayabileceğiniz domates turşusuna arzu ederseniz. Havuç, kereviz sapı, karnabahar gibi sebzelerle zenginleştirebilir, 15 günlük bekleme süresinin ardından buzdolabında uzun süre muhafaza ederek kullanabilirsiniz.
Domates Turşusu Tarifi İçin Malzemeler;
Domates Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?
Bol suda yıkadığınız yeşil domatesleri dört parçaya bölün. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız acı kırmızı biberleri iri parçalar halinde kesin.
Maydanozu ince ince kıyın. Sarımsakların kabuklarını ayıklayın. Kaya tuzu, sirke ve içme suyunu bir çırpıcıyla iyice karıştırın.
Doğradığınız yeşil domatesleri, temiz cam bir kavanoza sıkı sıkıya doldurun. Aralara kırmızı biber parçaları, sarımsak ve tane karabiber serpiştirin. Kıyılmış maydanozları da turşu kavanozlarına yerleştirin.
Tuzlu ve sirkeli su yetmediyse yeniden hazırlayarak kavanozları boşluk kalmayacak şekilde doldurun.
Kavanozların kapaklarını 2 saat kadar açık bırakın, tuzlu su azalmışsa tekrar üzerini tamamladıktan sonra kapakları sıkıca kapatın.
Güneş görmeyen, serin bir yerde en az 15 gün muhafaza ettiğiniz turşuyu sevdiklerinizle paylaşın.
Eskiden salçayı herkes evinde kendi yapardı ama artık günümüzde evinde salça